Göz alıcı bir ışıltı ve dünyadaki bütün aksesuarların baş tacıdır, pırlantalar. Hüzünlü aşk öykülerinin, savaşların, efsanelerin ve mitlerin değerli taşıdır. İnsanlık tarihinden bile daha önce oluşmaya başladığı iddiaları bulunmaktadır. Peki pırlanta fiyatlarını belirleyen unsur sadece, bu eski ve görkemli tarihi midir? Bu unsurların etkisinin olmasının yanı sıra, pırlantayı asıl değerli kılan; kesim şekli, berraklığı, renksiz parıltısı, ışığı çok iyi bir şekilde yansıtması ve karatıdır.
Pırlanta Fiyatı Hesaplama Aracına Gitmek İçin Hemen Tıklayın!
Altın Fiyatı Hesaplama Aracına Gitmek İçin Hemen Tıklayın!
Pırlanta fiyatı hesaplama işlemi yapılırken 4C özelliği dediğimiz kriterlere ve bu özelliklerin birbirleriyle ilişkisine göz atmak gereklidir.
Pırlantada 4C Özelliği Nedir?
Pırlantada 4C özelliği; Color (Renk), Carat (Karat), Cut (Kesim), Clarity (Berraklık) gibi denilen 4 değer etrafında döner.
Color – Renk: Pırlantaların karakteristik özelliklerinin belirleyici özelliğindendir. En dikkat çekici tarafı renk oluşturur. Pembe, kırmızı, mavi, sarı, kahverengi ve siyah çeşitlere sahip pırlantalara rastlanabilir. Çoğu renksiz gibi gözükseler de aralarında belirli ton farkları bulunmaktadır. Color, bu ton farklarını GIA’nın renk skalası ile ifade edilir. D’den Z’ye kadar uzanan sıkalanın en parlağı D iken en renklisi (sarıya doğru gider), Z’dir. D, E ve F bulunması en zor renkleri oluşturmaktadır.
Carat – Karat: Pırlantanın ağırlığını ifade eden özelliktir. Kolay ölçülebilmesi sebebiyle en rahat tartılan özelliktir. 1 karat 0.2 gramlık değere sahiptir.
Cut – Kesim: Pırlantanın belki de en önemli özelliğidir. Fiyat üzerinden renkle beraber en belirleyici unsurdur. Kesim ne kadar iyiyse, parlaklık ve ışıltı da o kadar iyidir. İnsan emeğinin ve işçiliğinin söz konusu olması sebebiyle de değeri katlayan bir özelliktir. Pırlantanın parlaklığını ortaya çıkaran fasetler, insan elinde şekillenmektedir.
Clarity – Berraklık: Pırlantanın doğal izlerini yansıtmaktadır. Doğal oluşumu sırasında, hata diye nitelendirilen iç özellikler pırlantanın değerini belirlemede etkili diğer özelliktir. Sabit olmayan koşullar ve doğal izler buna sebep olmuştur. Ne kadar az hata varsa, o kadar parlak pırlantalar ortaya çıkar. Bu değer için yine GIA değerleri oluşturulmuştur. FL ve I3 arasında gidip gelen bir skala mevcuttur.
Pırlanta Fiyatı Nasıl Hesaplanır?
Çok küçük değerlerin dahi önem arz ettiği pırlanta fiyatı hesaplamada, otomatik bir yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. 1980’li yıllarda geliştirilen Rapaport adlı sistem, bugünün fiyat listelerinde etkilidir. Uzman tedarikçilerin erişmesine izin verilen bu fiyatlandırma standardı, oldukça özeldir. Pırlantanın özelliklerine göre seçim yapılarak hesaplama yapılmaktadır. Alacağınız pırlantalar tek bir 4C özelliğine göre fiyatlandırılmazlar. Bütünüyle bir değerlendirmeye tabii tutulurlar. Bunun için uzman bir ekspertiz yardımı gereklidir. Kuyumculara giderek pırlanta hesaplama işlemi gerçekleştirilebilir.
Yorumlar